Infamna - Siw bloggar

Infamna - Siw bloggar

Varför blogga...

Syftet med min blogg är att dela med mig av mina erfarenheter och tankar kring barn och ungdomar som har varit med om jobbiga händelser under sin uppväxt.

Barn

BarnPosted by Siw Eriksson 2013-03-16 18:50:04

När jag växte upp så var jag måttligt intresserad av barn, mina mindre syskon var mest jobbiga o luktade mest bajs tyckte jag. Min 1 1/2 år äldre syster bytte blöjor o matade våra småsyskon och tyckte det var så roligt, det hade jag ingen förståelse för. Yvonne och Ove var några år när jag tyckte dom började bli okej.

Vår mamma sa alltid att Maud skulle skaffa barn men inte Siw, tänk så fel hon fick, Maud fick tre barn och jag "råkade" få sju!

Mitt första barn var inte planerat men så glad jag är för henne, när hon kom så insåg jag att jag visst var barnkär, det som jag hade hört att jag inte var under min uppväxt.

Barn kom också att bli "mitt liv".. Först kom Sanna o sen Jennie, Hannah, Robert,Kristoffer, Ida och Josefin. Med deras ankomster i mitt liv blev det också kärlek,en kravlös kärlek som bara växer med åren. När jag tänker på någon av dom så blir jag varm inombords.

Jag kom också att ägna mitt liv åt andras barn då vi öppnade vårt hem för barn med struliga hemförhållanden, vilket har tillfört mig en annan dimension av livet.

Mina barn har en efter en flyttat hemifrån, skaran krymper där hemma men istället har jag nu fått något alldeles speciellt, det stavas BARNBARN och jag lovar det är livets efterrätt. Kärleken till dessa mina kära kan få ett mormors/farmors hjärta att spricka. Det är så ljuvligt, jag är så tacksam till livet som ger en så mycket varje dag. Jag äger en rikedom; MIN FAMILJ, Tack för att ni finns!!

Debatt

AllmäntPosted by Siw Eriksson 2012-10-25 13:58:24

Det här är mitt debattinlägg som jag skickat till media, läs och skriv vad ni tycker!

Har under snart 30 år jobbat som familjehem, de senaste 15 åren har jag valt att vara hemma på heltid för att orka med, i början gick det bra att ha ett jobb ”ute” i samhället men det allt svårare klimatet gör att det krävs en hemma för att möta upp den placerade i alla lägen.

Varför blir det så mycket tyngre placeringar idag än för 15-20 år sedan? Varför har barn det så mycket svårare ute. Det är inte bara barn som placeras som har det svårare idag, många barn i kommunerna har det jobbigt. VARFÖR??

Politikerna tar inte sitt ansvar! I alla år som jag varit förälder (40 år) har det talas om att man redan på dagis kan se vilka barn som behöver mera stöd o uppbackning men ingen gör något.

Vi saknar först och främst vuxna runt våra barn ute i förskolan, skolan, fritids, vad gör kommunerna? Jo, drar in personal på alla verksamheter, flera barn färre vuxna, och vad händer, barnen faller mellan stolarna och ingen orkar se att här behövs det hjälpas till.

Se bara på våra lärare, hur ska dom kunna eller orka ”se barnen” när ca 70 % av arbetstiden går till att dokumentera. Anställ lärarassistenter till det jobbet och låt våra lärare hinna med barnen och deras behov.

Vi vet att om man sätter in resurserna tidigt för att hjälpa ett barn spar man framtida kostnader. Ett litet barn som får hjälp i ett tidigt skede kostar en bråkdel av vad tex en plats på en institution kostar. Men så länge kommunerna bara budgeterar något år i taget så förlorar samhället och då skattebetalarna massor av pengar.

Jag ser bara på vår kommun vad som har prioriteras, det sticker i folks ögon att man bygger om vår stadspark för 1,7 miljoner men inte satsar på barnen, utan där har man sagt upp personal. Politikerna skyller på att det är olika konton men till syvene och sist kommer alla pengarna från skatten. Jag tror nog att föräldrar hellre såg extra personal i barnomsorgen än att gå till en ombyggd stadspark. Idag går det tre gånger flera barn per årsanställd än för tio år sedan, större delen av omsorgen till våra barn går ut på att kolla listor vem som kommer och vem som ska gå hem och att räkna att alla barnen är i närheten. Jag skulle personligen inte vilja ha det ansvaret som barnomsorgspersonalen har idag, det är orimligt.

Vi läser dagligen om barn och ungdomar som far illa, det är inte rätt. Barnen har inte bett om att få komma till liv, vi vuxna har ett stort ansvar i och med att vi sätter barn till världen. Barnen måste kunna förvänta sig att vi vuxna tar vårt ansvar. Det innebär bland annat att vi ska vara föräldrar, allt för många vuxna idag är kompisar med sina barn, det behövs inte, kompisar har dom, barnen behöver starka och trygga föräldrar som står vi sitt ord och ställer krav på sina barn. Inget barn far illa av struktur och regler att veta vad som förväntas av dom, det ger trygghet.

De barn och ungdomar som idag placeras i familjehem, är de barn som för en 15 år sedan gick direkt till institutionerna men då penningen dit har blivit för dyr för kommunerna (det är frågan om miljonbelopp) så blir ett alternativ familjehem. Det är helt okey tycker jag MEN då måste också stödet och hjälpen till familjehemmen bli bättre, och det är det sämre med. För att orka med så måste en vuxen vara hemma för det är besök hit och dit, ibland flera gånger i veckan. Vi är också i behov av avlastning någon gång i månaden för att orka och samtalsstöd av ett proffs. Även om vi skulle få denna hjälp så är det fortfarande billigare att placera hos oss men många kommuner har ingen som helst förståelse för hur det är att vara familjehem idag. Man spar och spar tills det blir en katastrof och sen får det kosta hur mycket skattepengar som helst tydligen!

Vad kan man göra då? Ungdomarna behöver det som varenda unge hade förr: Fritidsgårdar med vuxna trygga människor som ser dom, slippa driva på stan och inte ha något att göra för då blir det bara dumheter istället, grupptrycket att hitta på ”hyss” blir större än något annat. Flera vuxna i skola och fritids, mindre klasser, flera ansvarstagande föräldrar. Jag skulle gärna starta föräldrakurser där man får hjälp med att strukturera upp livet, diskutera och stötta varandra att vara en bra förälder

En möjlighet att stärka sig i att vara ett gott föredöme. En kurs som man ska gå innan man har en trotsig tonåring som revolterar.

Kommunen skulle kunna spara miljoner på att som det heter förebygga och ge barnen en trygg och rik uppväxt. Mera inriktning i skolan på livskvalitet, moral, etik, sex, samtal om livet , skulle ge våra barn mera att stå på inför vuxenlivet än att kunna årtalen på när alla våra kungar föddes och dog. Idag måste vi lära barnen att umgås i verkliga livet för det har dom glömt, idag umgås ungdomar via dator och mobiler.

Igår 24/10 togs det även upp i media att placeringarna har ökat drastiskt för pojkar med dataspelberoende. Något måste göras bland våra barn/ungdomar nu! Vi har inte råd att vänta.

Alla människor har nog någon som dom känner som arbetar inom barnomsorg/skola och vet hur hårt belastade dom är och vi känner oss alla maktlösa inför detta och inför barnens situation. Jag önskar att alla lärare skulle lämna in sin avskedsansökan i protest samtidigt för att få en reaktion, skulle behövas lite ”fransk” anda i Sverige.

GÖR NÅGOT NU!!!

Siw Eriksson Katrineholm 7 barnsmamma, fostermamma, konsulent infamna.se

föräldrar

AllmäntPosted by Siw Eriksson 2012-10-16 12:53:13

Har funderat mycket på det här med att vara förälder. Var någonstans brister det när barnen börjar fara illa?

Jag säger inte nu att det alltid är förälderns fel att det går snett men om jag tittar på de barn som jag tagit emot så har ALLA på ngt sätt haft en uppväxt med föräldrar som inte tillgodosett barnets primära behov.

Vad är nu det? Framför allt kärlek o omsorg, närhet o värme. Barnet måste få känna tillit o veta att min mamma o pappa finns där för mig vad som än händer.

Jag tror inte att man kan ge för mycket kärlek till ett barn.

Struktur o regler är ett måste för att barnet ska känna trygghet, att veta att det som sägs står fast. En förälder som ändrar ett nej till ett ja efter lite tjat ger dåliga signaler till barnet.

Att umgås med sina barn utan tv, dator o mobiler är idag ngt som är viktigt, prata mycket, låta barnet vara med i familjeplaneringen såsom semestrar eller helt enkelt vad som ska hända nästa vecka, även om vi som vuxna har beslutanderätten är det viktigt med delaktighet, det har man glädje av när barnen blir tonåringar.

Mina barn har alltid varit med mig i köket, lagat mat, bakat, gjort sallad, dukat o varit mycket i vägen men det har varit roligt även om allt tagit längre tid.

Jag tror att man tidigt ska låta barnen börja sköta sitt rum men med hjälp av en vuxen, lär man sig att plocka upp efter sig när man är liten så blir det inte så stor affär av det senare i livet.

Jag brukar säga att har man ett barn som ringer hem när det hänt ngt oavsett vad det är så har man lyckats med att bygga upp den tillit barnen behöver: Jag kan ringa mina föräldrar även när jag gjort ngt dumt!!! Dom finns där för mig!!

Våga stå upp som förälder, var inte ditt barns kompis, kompisar har dom...

Vart är vi på väg

AllmäntPosted by Siw Eriksson 2012-09-14 11:57:40

smileyDaxs att skärpa sig o börja blogga, efter en låååång semester för att finna sig själv o fundera över livet är jag nu på G igen.

Fortfarande är mina största funderingar det som rör oss allra mest: Barnen!

Jag har nu möjlighet efter att två placeringar flyttar ut att ta emot nya barn som behöver någonstans att ta vägen. När det blev officiellt så började telefonen att ringa och vad som skrämmer mig är barnens allt svårare problematik.

Små barn med personlighetsstörningar, diagnoser som man inte trodde fanns, föräldrar med borderline som fått haft hand om sitt barn i flera år innan omhändertagandet, barn med sexuella utåtriktade "angrepp", barn som inte förstår sociala koder, barn som blivit självförsörjande på kärlek för dom har inte fått någon av sina föräldrar.

Vart är vi på väg? Idag med all "kontroll" av mvc, bvc, dagis, skola och där många av dessa barns föräldrar redan finns i socialas rullar, så blir man fundersam. Var begås felen, varför omhändertas inte många av dessa barn redan på BB.

Vi behöver flera vuxna redan på dagis, i skolorna. Vi behöver VUXNA personer som har tid att prata med barnen där dom befinner sig på dagarna, vi behöver ha tillbaka fritidsgårdarna.

Alla insatser som görs under barns uppväxt betalar sig senare i samhället, vi har då möjlighet att "plocka" upp dom som har det svårt och far illa.

Men så länge våra politiker envisas med att spara pengar på fel saker så kostar omhändertagandet senare i livet många miljoner.

Jag vill ut o möta dessa barn, alla barn, för att påbörja en dialog, för är det några som vet vad som behöver göras är det våra barn och ungdomar.

Våga bry dig om du ser att ett barn far illa......

barnbarn

BarnPosted by Siw Eriksson 2012-06-24 17:37:44

smileySemester i stugan!!!

Ja, semester o semester, först midsommar med nära o kära. Det är en härlig helg o i år så var vädret på vår sida, en sväng ner till Leksand o titta på "lilla" majstångsresningen, den stora är kl 19.00 och då ville vi äta. Mycket folk o barn, många små ungar i sina folkdräkter så söta så man riktigt smälter.

Väl hemma igen fick vi nöja oss med vår egen "lilla stång" som var helt ok. Kvällen avslutades med god grillmat o hemgjord potatissallad. Idag började så hemfärden för några till Katrineholm. Ett barnbarn skulle stanna kvar på mormorsvecka då mor o far åker till Kreta på torsdag, med bävan såg vi inte fram mot avskedet men döm av vår förvåning när det gick helt utan tårar, man upphör aldrig att förvånas!!!!

Vi fick sedan kärt besök av Forsa-bor som kom o avlämnade sin dotter o en av våra för lite sommararbete (målning av stugorna) det blev en trevlig lunchstund o prat innan dom styrde kosan hemåt igen.

Efter en ordentlig regnskur så har nu solen tittat fram så det blir en kaffeslurk ute på altan innan kvällsfikat.

Jag hoppas att ni därute som läser detta oxå haft en härlig helg oavsett var ni varit, det är de små goda stunderna som ger en livskvalitet o som gör livet rikt.

Ta vara på det........

skolavslutningar

Dagens textPosted by Siw Eriksson 2012-05-30 19:00:38

Vi läser numera ofta om barnfattigdomen i Sverige, allt flera barn lever i familjer med svårigheter att klara det vardagliga utgifterna. Det innebär oxå svårigheter att få det där extra som alla affärer skyltar om nu: nya fina examenskläder!!!!

Det är dax att vi föräldrar sätter ner foten o protesterar, man måste inte ha nya kläder till en skolavslutningen som håller på i en timme, det går lika bra att ha sina vanliga "finkläder".

Samma sak med studenten o allt vad det innebär, under de åren som mina barn (7st) tagit sin student har kostnaderna eskalerat så otroligt. Det som från början varit kostnader för mössa, kläder, mottagning har växt till en marknad för folk som vill tjäna pengar med studentfester på båtar, extra kläder med studentemblem, det finns så mycket att göra i studentsammanhang som bara är i penningsyfte för de som tjänar på ungdomarnas vilja att göra det som "alla" andra ska göra.

Vi som föräldrar har ett stort ansvar i det här. Studenten blir inte bättre för att man går på alla erbjudanden som finns. Alla ska ha råd med att ta sin examen men på rimlig nivå. Så länge inte vi vuxna protesterar så kommer det här fortsätta!!!

Våga vara en protesterande förälder.....

Mors Dag

AllmäntPosted by Siw Eriksson 2012-05-27 20:53:45

Ännu en Mors Dag till ända, telefonen har ringt, fått vykort, blommor, mat på bordet när jag kom hem från stugan, nybakat o kaffe på verandan med ngr av mina kära, ett vackert kors att ha på mig o lite lotter. Jag känner mig glad o bortskämd. Många är det nog som har haft det som jag idag men många, många mammor sitter ensamma o övergivna en dag som denna.

Jag är priviligerad som har barn som tänker på mig o dom gör det även andra dagar på året inte för att dom känner att dom måste.

Men jag undrar hur många "gamla mammor" som sitter på ålderdomshemmet o väntade på ett besök idag men som aldrig kom.....Kommer ihåg hur svårt det var att vara en personal dessa dagar, då väntan inte gav resultat.

Alla mammor är värda uppskattning!!!

Även mammor som på ett eller annat sätt förlorat vårdnaden om sitt barn, för alla mammor gör det som dom tror är bäst för sitt barn utifrån sin egen förmåga. Detta är svårt att ta till sig det vet jag utifrån mina år som fostermor, då jag mött många mammor som inte sett till sina barn behov, pga att de själva inte fått sina behov tillgodosedda som barn.

Grattis alla MAMMOR!!!!!

Barnbarn.

AllmäntPosted by Siw Eriksson 2012-05-02 14:54:09

Den här veckan är jag hos barnbarnen i Gullspång då dotter o måg är i Turkiet o solar näsan o ägnar sig åt att vara bara vuxna utan föräldraansvar.

Det borde alla föräldrar göra lite då o då, alla kan inte åka bort en vecka eller ha råd att spendera ngn natt på hotell men ngt kan man hitta på för att förgylla kärleken o äktenskapet.

När jag träffade min man -83 så hade jag redan fyra barn så att få vara ensamma ibland var viktigt, så vad gjorde vi? Jo, vi tog tältet, en flaska vin, lite grillkött o åkte ut till Flätern. Vad vi inte fick glömma var väckarklockan eftersom vi hade mjölkor som skulle tas om hand på morgonen. Dessa timmar på tu man hand var livsviktiga för vårt äktenskap tyvärr glömde vi bort hur viktigt det var o idag lever vi inte tillsammans, men vi är goda vänner o det är skönt.

Så ta vara på egentiden, har man inga släktingar på nära håll så gör en "deal" med ngr vänner, ta deras barn en helg o dom får ta era nästa.

Så ta vara på varandra , glöm inte den vardagliga kärleken men glöm inte heller "tu man hand stunderna".

Man är inte sämre förälder för att man vill ha egentid med sin älskade...

Våga älska..

Next »